«7 пьяниц» в Уфе

Долгожданный и единственный кинопоказ нового вестерна «Семь пьяниц» московского режиссера Сергея Кузнецова прошел в Уфе в кинотеатре «Родина» в последний день осени. Долгожданный — потому что разговоров в городе о нем было много. Ведь именно уфимская группа «25 кадр» приняла участие в записи саундтрека к этому кино. А фильм, на секундочку, был не только показан в городах России, но и съездил в Канны, в Варшаву, а теперь собирается в Стамбул. То есть музыку наших парней слушают теперь по всему миру!

Но любопытно было не только то, как музыка рок-группы вписалась в декорации Дикого Запада . Интрига была в самом фильме: постапокалипсис и вестерн в числе жанров, Черкасский и «Аквариум» — в числе вдохновителей, алкоголь и велосипеды — в числе главных составляющих фильма. Ну, разве не заманчиво?

«Амбассадором» фильма в Уфе стал лидер группы «25 кадр» Сергей Ефремов. Именно он рассказал зрителям несколько интересных фактов и забавных историй о съемках фильма и записи саундтрека к нему. А затем исполнил для публики несколько своих песен в акустике. Рассудив, что неинтересно петь песни, которые сразу же вслед за выступлением заново прозвучат в фильме, Сергей Ефремов выбрал для своей акустики композиции, с вестерном никак не связанные.

И это была единственная часть программы, в которой не было безумия. Была тихая, мягкая лиричность, нарочито лишенная надрыва и умеренно приправленная экспрессией: не как исповедь, а как доверительный разговор по душам. «Спасибо» и вовсе прозвучала так неожиданно ласково, что внезапно проняла до мурашек, как в первый раз. А еще была моя сакральная «Сколько» — которая в акустике звучит примерно раз в год и поэтому (даже если опустить связанные с ней личные переживания) ценится чрезвычайно.

Больше видео и фото — в группе Сергея Ефремова ВКонтакте

А потом безумие началось. Броское, тщательно срежессированное профессионалами и захватывающее безумие на киноэкране.

Своеобразным вступлением к нему стал клип уфимского режиссера Рустема Гайсина, снятый на новую песню «25 кадра» — «В голове». Это был эксклюзивный премьерный показ видео, которое официально еще нигде не было представлено.

Психологический триллер в декорациях ночного леса, как полнометражная кинокартина, имел свою завязку, кульминацию и совершенно неожиданную для зрителя развязку. Своего рода настоящий мини-фильм с участием всех музыкантов группы и художницы Ксении Бердиной — близкого друга «25 кадра». Как и у хорошего кино, у этого клипа есть одно любопытное свойство: при каждом новом просмотре в нем открываются новые детали, не замеченные раньше и хорошо запрятанные в насыщенном коллаже из эффектных кадров.

После начался кинопоказ — и я затаила дыхание. Но ни одно из множества моих опасений не подтвердилось.

Я боялась, что фильм будет слишком артхаусным и психоделическим — нет, все сделано по вполне классическим законам кинематографа.

Я опасалась, что будет много «жести» — пьяницы все-таки, да еще и ковбои: вдруг там кровь, ругань и разврат… Нет, все сдержано, я бы даже сказала, цивильно, но не прилизано — ровно так, чтобы колорит был выдержан, но не шокировал.

Я переживала, что мне не понравится в целом. Зря.

Мне понравилось.  

Мой дилетантский взгляд на кино таков: если создателям фильма удалось влюбить зрителя в героев — половина дела сделана, и сделана успешно.  Кузнецову и его команде это удалось. Не могу сказать, что я безусловно влюбилась в пьяниц — для этого они, пожалуй, чересчур странные и поэтому настораживающие. И это хорошо, потому что в этом и есть их харизма. Но они — да, не оставляют равнодушными. Это осознаешь, когда первый из них ловит пулю: ты понимаешь, что шутки кончились, и вдруг начинаешь всерьез переживать за этих сумасшедших ковбоев. Это понимаешь, когда идут титры — а тебе оказалось мало. Когда в каждом образе заложен такой потенциал, такая интрига, что про каждого можно снять отдельный мини-сериал, а потом еще про всех них вместе три-четыре сериальных сезона. А тут уже титры — как же так?! Ведь все только началось!.. Зная суть фильма, понимаешь, что все правильно и только так и можно…. Но как хочется еще историй про этих вечно пьяных бесстрашных авантюристов!

Влияние Черкасского чувствуется, как и было заявлено. Ковбойский пафос с вальяжными интонациями «настоящих крутых парней», герои с явной сумасшедшинкой, юмор там и тогда, где его меньше всего ждешь, парадоксальность вместо психологичности — все это сразу настраивает на не-реалистичность истории. Только сначала ты думаешь, что это такая юмористическо-психоделическая фантастика с неожиданным оттенком Дикого Запада. А оказывается — это самая настоящая притча. К чему ты оказываешься напрочь не готов. Ведь кажется, что весь этот неожиданный юмор, вестерновский и постапокалиптический антураж, возведенный в культ алкоголь, приключенческая внезапность  готовят тебя к чему угодно — к трагической развязке, комедийному хэппи-энду, к фантастическому открытому финалу… но только не к такому повороту, который выбрал Кузнецов.

И это потрясающе.

Совместить в один термоядерный коктейль ВСЁ вышеперечисленное и вывести к притчевой мистике — это самое внезапное, что только можно придумать. Это не просто игра со зрителем, это ушат ледяной воды в полуденную жару. Ну, или (говоря на «языке фильма») как будто во фляжке с водой внезапно оказался чистый спирт, а ты уже сделал такой внушительный глоток. И сидишь потом, весь в «гусиной коже» от мурашек и восторга. Смешно было, да? А сейчас смешно?.. И не знаешь, куда бежать: то ли вперед, пытаясь заглянуть за ускользающие титры — а что же там дальше-то? А куда теперь?.. То ли назад — пересматривать все с самого начала, но уже совсем другими, понимающими глазами. Чтобы увидеть и понять еще больше. 

И вроде мораль старая и простая: будь человеком. Не можешь быть хорошим — ну, хотя бы плохим не будь. Но в такой обертке подана эта мораль, что даже и полсловом не хочется упрекнуть режиссера в морализаторстве. Нет его там. На мораль в фильме отведено от силы полторы минуты — и от этой мимолетной ненавязчивости эффект еще сильнее.

А семейный мотив делает воздействие просто сокрушительным. Я плакала. Когда даже самое непоколебимое и святое — семью — поглощает циничное, беспросветное безумие — это страшно до озноба.

И саундтрек здесь сыграл не последнюю роль. Скажете, как не похвалить своих-то? Ведь в записи саундтрека приняла участие рок-группа «25 кадр» — один из моих любимейших уфимских коллективов. Но тут и свои, и «не свои» — все постарались. Музыка по-настоящему атмосферная и очень созвучная антуражу и настроениям фильма. А инструментал в последние, ключевые пять минут фильма — это особая находка. Львиная доля пронзительности от финала — заслуга саундтрека.    

Публика была очень чуткой. Ко всему была внимательной и все принимала тепло: и речь Сергея Ефремова о фильме, и его песни, и клип, и сам фильм. Смеялись, где было смешно, настороженно затихали в самых остросюжетных или грустных местах. А когда пошли титры, зал зааплодировал. Я в кино хожу редко, но аплодисментов в кинозале не слышала очень давно. Постойте, а вообще слышала ли я их когда-нибудь в кинозалах Уфы?.. Не помню. Но вот вчерашние овации для «Семи пьяниц» я не забуду точно.    

Читайте также:

17 Comments

Add Yours
  1. 1
    tjfcnyaw@gmail.com

    My wife and i were so comfortable that Chris managed to conclude his inquiry through your precious recommendations he obtained when using the web site. It’s not at all simplistic to just always be handing out guidance which usually others could have been making money from. And now we know we now have you to appreciate for that. Most of the illustrations you made, the simple site menu, the friendships you make it easier to instill — it is many astounding, and it is helping our son in addition to our family do think this issue is entertaining, which is particularly serious. Many thanks for all!

  2. 2
    jliylj@gmail.com

    I truly wanted to write down a simple remark to be able to say thanks to you for all the fabulous ways you are writing on this website. My time consuming internet look up has finally been honored with excellent facts and strategies to talk about with my guests. I ‘d mention that most of us visitors are truly lucky to exist in a remarkable website with very many awesome people with helpful ideas. I feel extremely grateful to have seen your web site and look forward to really more pleasurable moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

  3. 3
    calvin klein outlet

    I definitely wanted to post a simple remark in order to appreciate you for all the fantastic information you are showing at this website. My extended internet search has at the end been paid with beneficial facts and techniques to talk about with my classmates and friends. I ‘d tell you that many of us readers are undeniably endowed to live in a really good network with many special individuals with great guidelines. I feel very blessed to have encountered your entire web site and look forward to so many more excellent times reading here. Thanks a lot again for everything.

  4. 4
    curry 6

    I would like to convey my love for your kind-heartedness supporting women who should have help with that niche. Your special commitment to getting the solution all over was definitely important and have helped some individuals much like me to achieve their ambitions. The important suggestions entails a great deal a person like me and further more to my fellow workers. Best wishes; from each one of us.

  5. 5
    russell westbrook shoes

    Thanks so much for providing individuals with such a nice opportunity to read from this website. It can be very fantastic plus stuffed with a great time for me personally and my office colleagues to search your website at a minimum three times per week to study the newest secrets you have got. And of course, I’m so at all times astounded with your unique principles you serve. Certain 2 ideas in this article are ultimately the most impressive we have ever had.

  6. 6
    stone island

    My spouse and i felt quite joyful that Ervin managed to carry out his investigation from your precious recommendations he was given from your very own site. It is now and again perplexing to simply be giving freely strategies which often men and women may have been trying to sell. We discover we need you to appreciate for this. The illustrations you have made, the straightforward site menu, the relationships you help to create — it is mostly overwhelming, and it’s really facilitating our son in addition to our family consider that this matter is enjoyable, which is very fundamental. Many thanks for all the pieces!

  7. 7
    giannis shoes

    Thank you a lot for giving everyone a very splendid opportunity to discover important secrets from this web site. It really is very pleasurable and full of a lot of fun for me personally and my office friends to visit your website nearly three times weekly to learn the latest things you will have. And lastly, we’re usually pleased for the amazing concepts served by you. Selected 1 areas in this post are surely the most efficient we have had.

  8. 8
    jordan 13

    I am also writing to make you know of the incredible discovery my cousin’s child experienced using your web site. She noticed several issues, including what it is like to have an incredible coaching mood to have men and women quite simply comprehend a number of very confusing issues. You undoubtedly exceeded our own desires. Thank you for producing these beneficial, dependable, informative and unique tips about the topic to Julie.

  9. 9
    balenciaga trainers

    I truly wanted to develop a small word to be able to express gratitude to you for the amazing tips you are giving out here. My time consuming internet investigation has finally been compensated with excellent information to go over with my family members. I ‘d tell you that most of us website visitors actually are truly fortunate to exist in a magnificent community with many lovely individuals with useful ideas. I feel pretty happy to have come across the website page and look forward to plenty of more awesome minutes reading here. Thank you once again for all the details.

  10. 10
    supreme hoodie

    I’m also writing to let you know what a remarkable encounter our daughter experienced visiting your site. She picked up many things, including what it’s like to have an incredible teaching style to let other individuals quite simply learn specific problematic things. You undoubtedly did more than her expected results. Thank you for coming up with these great, dependable, educational and in addition fun tips about your topic to Jane.

  11. 11
    pandora

    I wanted to put you that bit of note to give thanks once again for your personal pretty tips you’ve documented above. It is certainly remarkably generous with you to offer extensively what exactly a few individuals would’ve distributed as an e book to end up making some dough for their own end, primarily seeing that you might have done it in the event you desired. The things as well served to be a fantastic way to realize that some people have the same zeal just as my personal own to figure out whole lot more concerning this problem. I am sure there are numerous more pleasurable periods ahead for those who looked at your site.

  12. 12
    yeezy boost

    Thanks for all of your hard work on this web page. Gloria loves conducting internet research and it’s easy to see why. Almost all learn all about the lively form you provide efficient solutions via your website and as well as cause participation from others on the concept plus our child is now learning a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been doing a glorious job.

  13. 13
    steph curry shoes

    My wife and i felt really relieved when Chris could do his homework because of the ideas he came across from your very own web site. It is now and again perplexing to just always be releasing guidance some other people could have been trying to sell. And we all fully understand we have got you to thank for this. These illustrations you made, the simple web site menu, the friendships you will give support to engender — it is everything awesome, and it’s really making our son in addition to the family reason why that theme is thrilling, which is exceedingly serious. Many thanks for the whole lot!

  14. 14
    kd13

    Thanks so much for giving everyone a very remarkable possiblity to read in detail from this blog. It’s usually very lovely and jam-packed with fun for me and my office co-workers to search the blog on the least three times in 7 days to learn the new tips you have got. Of course, I’m also usually astounded considering the superb advice served by you. Certain 2 areas in this article are completely the most beneficial I’ve had.

  15. 15
    balenciaga

    Thanks a lot for providing individuals with remarkably brilliant opportunity to read in detail from this site. It is often so enjoyable and also jam-packed with a lot of fun for me and my office fellow workers to visit your web site particularly three times in one week to find out the newest items you have. And definitely, I’m also always contented concerning the mind-blowing strategies you serve. Some 4 facts in this post are unquestionably the very best we’ve ever had.

  16. 16
    yeezy boost 350

    Thank you a lot for providing individuals with such a pleasant possiblity to read critical reviews from this site. It’s usually so great and jam-packed with a great time for me and my office peers to search your site at the least three times weekly to read through the fresh secrets you have. And indeed, I’m also certainly impressed concerning the splendid strategies you serve. Selected 4 tips in this post are truly the most suitable we have all had.

  17. 17
    success

    My wife and i felt really joyous when John managed to complete his inquiry via the precious recommendations he discovered using your web page. It is now and again perplexing just to possibly be releasing tactics which often other folks may have been selling. We really acknowledge we need you to give thanks to for that. The entire explanations you’ve made, the easy blog menu, the friendships your site make it easier to instill — it’s all great, and it’s really assisting our son in addition to us consider that that matter is exciting, which is certainly seriously vital. Many thanks for the whole thing!

Добавить комментарий

Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован.