Весенний фолк-фестиваль 2018 в Rock’s cafe

Однажды полюбив фолк-музыку, ты будешь любить ее всегда. Несколько лет назад я слушала фолк с ненасытным упоением, а потом, видимо, пресытилась и напрочь забросила это направление. Поэтому на Весенний фолк-фестиваль я пошла скорее по старой памяти, для расширения кругозора да за компанию. При этом была уверена, что ни одна композиция меня особо-то не тронет. Однако стоило выйти на сцену группе «Золото Сив», как я встрепенулась, потянулась к сцене на звуки музыки, и от моего равнодушия не осталось и следа.

Но я немного забегаю вперед. Фестиваль начался не с песен, а с выступления студии исторического танца «Moonlight». Изящные девушки и статные парни кружились по танцполу неспешно и завораживающе, преисполненные достоинства и рыцарского такта. В следующем танце могли поучаствовать уже все желающие, ощутив на себе очарование средневековой эстетики. К слову, она царила здесь повсеместно: зрители подготовились — многие пришли в весьма антуражных фольклорных нарядах. Если в танце охотнее участвовали девушки, то мужчин всех возрастов привлек зрелищный бой на мечах от военно-исторического клуба «Легион». Болели за бойцов искренне, подзадоривали яростно. А когда после состязания чей-то веселый бас объявил: «Всем по пиву!», я уже по-настоящему поверила, что нахожусь где-то в таверне несколько веков тому назад.

Концертную программу открывали организаторы фестиваля — группа «Золото Сив». Они с первых нот покорили проникновенной и утонченной мелодичностью и лиризмом. Если я и собиралась провести вечер спокойно, за столиком, то стоило мне услышать их скрипку, как я пулей помчалась к сцене. И вскоре мне стало жаль, что я надела джинсы и футболку, а не длинной платье, потому что под эти мелодии хотелось кружиться в красивом, плавном танце.

Зато потом грянул такой плясовой мотив, что мне трудно было устоять на месте со своей камерой — на середине песни я бросила съемку и пустилась в пляс вместе со всеми. Потому что танцпол сразу же расшевелился и приплясывал очень активно — как девушки, так и молодые люди. А еще бы! Ведь у «Золота Сив», помимо обворожительных вокалисток и скрипачки есть совершенно зажигательный гитарист. Я не представляю себе, как можно одновременно играть и танцевать так задорно, самозабвенно и заразительно)

Жаль, что коллектив исполнил всего четыре песни, уступая сцену главным героям вечера. Но этого оказалось достаточно, чтобы задать нужный настрой, раззадорить зрителей и пробудить желание подробнее познакомиться с творчеством группы.

С группой Aeterna я уже была знакома, и все равно они произвели на меня головокружительное впечатление. Изысканная скрипачка, неуловимая для камеры, растворялась в музыке, словно забывая обо всем окружающем. Высококлассному барабанщику был подвластен любой затейливый ритм. Колоритный и очень активный басист тоже «давал жару» со своего фланга сцены. Гитарист и вокалист поддерживал прочный контакт со слушателями, общался с ними, слышал их (что немаловажно на концерте) и задавал основную брутальность выступлению своим гроулом.

Особый шик «Этерны» — это, конечно, очаровательная мультиинструменталистка. В течение выступления она постоянно меняла инструменты. Ее невесомая флейта — это гипнотический, манящий, витиеватый узор по музыкальному полотну, это стремительная летучесть, это дыхание песни. Дыхание пылкое, взволнованное и волнительное одновременно. Я слушала, едва ли не привстав на цыпочки. А когда мне показалось, что я стряхнула этот гипноз и направилась к столикам, дабы промочить пересохшее от восторга горло чем-нибудь прохладительным, за моей спиной зазвенела арфа — нежная, чарующая, мистическая. Я метнулась обратно, ведомая этим переливчатым мотивом, снова навострила уши, замерев на вдохе. А когда инструментал с арфой завершился, и я подумала, что слышала уже всё, артистка, словно фокусница, достала волынку! Волынку! Я думала, мне уже мерещится экзотика — не может ее быть так много в одном маленьком зале, за один вечер. Но нет, это, действительно, была волынка! В общем, едва ли «Этерна» позволит вам хоть шаг сделать в сторону, пока они выступают — у них всегда найдется, чем приковать ваше внимание к себе.

Но главную роль в этом великолепии играет, конечно, солистка. У нее удивительная пластика. То кажется, будто она играет на каком-то дивном невидимом инструменте, перебирая незримые струны и обнимая незримый гриф. То видится, будто ее тело — это воплощение бурных волн, которые играют с кораблями отважных скандинавских воинов. Или пылающий огонь, который ни секунды не бывает статичным… В общем, десятки метафор приходят на ум, пока смотришь за движением ее рук, ее корпуса и ее волос. Тут каждый поворот головы, каждая улыбка, каждый взмах ресниц — словно какой-нибудь символ. Это настоящий спектакль — для каждой песни свой. Ну, а вокал — глубокий, чувственный, гибкий и переменчивый, как она сама — это отдельное наслаждение.

Вообще вся «Этерна», вся ее музыка переменчива. Длинные инструментальные вставки то окутывают мягкой плавностью, то обрушиваются на публику густым метал-саундом, то разражаются стремительным танцевальным мотивом. У каждой композиции есть своя драматургия с завязкой, кульминацией и развязкой, которые не дадут заскучать от однообразия. Публика ликовала. Мужские голоса то и дело сливались в торжествующем и подбадривающем: «Хэй! Хэй! Хэй!» А когда прозвучала долгожданная и многократно попрошенная песня «Мед Одина», слушатели искупали ее в самых бурных аплодисментах и трогательных возгласах: «Спасибо!»

Если «Этерна» — это все же женская музыка со всем изяществом и атмосферой европейского средневековья, то «Сколот» — музыка мужская, с преимущественно славяно-русским колоритом. Солнечные улыбчивые артисты в аутентичных костюмах сразу же грянули залихватскими, бодрыми и танцевальными мотивами. Хочешь — чечетку бей, хочешь — хаером тряси, хочешь — хоровод заводи, хочешь — на месте кружись, прыгай да приплясывай. Такая музыка очень хорошо вдохновляет, столько в ней задора и молодецкой удали: прямо-таки распахнись душа навстречу миру, а руки — навстречу объятиям.

У «Сколота» оказалось все, что необходимо для добротного фолка: насыщенный инструментал, интересные сюжетные тексты (осветитель после каждой песни наглухо гасил свет на сцене, будто опускал занавес после каждой истории — получалось очень эффектно), сочный вокал, неожиданные переходы от плавной лиричность к лихому, «боевому» ритму. У каждой песни есть своя узнаваемая мелодика, «цепкий» мотив — долго в стороне не посидишь, ноги сами просятся в пляс. Была и лирика, конечно. «Оборотень» до глубины души меня пронял и текстом, и музыкой. Скрипка и виолончель в руках виртуозных исполнительниц сложным, проникновенным музыкальным рисунком ложились на ритм гитар и барабанов, вели за собой, околдовывали. Но после лирических баллад непременно следовало что-нибудь веселое (вроде «Кузнецов-колдунов») или воинственно-воодушевляющее («Подними глаза»). Пляски на танцполе достигли своего апогея. Здесь остались самые выносливые, но уж они неистовствовали от души! Был и слэм, и хоровод под финальную «Песню про зайцев» (с). «Сколот» очаровал не только душевностью своих песен, но и душевностью общения с залом.

Музыканты так сердечно благодарили за теплый прием, так хвалили публику, что очень быстро весь зал проникся ощущением, что «все мы люди-братья». Это чувство подкрепилось еще и тем, что после своих выступлений участники всех групп вышли к публике пофотографироваться и пообщаться, поддерживая абсолютно непринужденную обстановку на фестивале. Не удивительно, что после мероприятия на душе еще очень долго было не только весело, но и тепло от такого приятного общения всех со всеми — будто побывал на встрече давних добрых друзей.

Автор текста и фото: Кристина Гофман

 

15 Comments

Add Yours
  1. 1
    oavxkuxbc@gmail.com

    My spouse and i have been very ecstatic Louis managed to carry out his homework out of the precious recommendations he was given using your weblog. It’s not at all simplistic just to choose to be making a gift of guides that many most people could have been trying to sell. And now we already know we’ve got you to be grateful to because of that. Those illustrations you have made, the simple website navigation, the relationships you aid to foster — it’s got all impressive, and it’s letting our son in addition to us consider that this concept is interesting, which is certainly truly essential. Many thanks for everything!

  2. 2
    jlujcfrzcb@gmail.com

    Thanks a lot for providing individuals with an extremely splendid possiblity to read in detail from this site. It is always so brilliant and as well , packed with a good time for me personally and my office acquaintances to search your web site at the very least three times in 7 days to see the fresh items you have got. Not to mention, I am just actually amazed for the impressive information served by you. Certain two areas in this article are unequivocally the most beneficial we’ve ever had.

  3. 3
    birkin bag

    My husband and i were absolutely joyful Edward managed to complete his web research from the precious recommendations he discovered while using the blog. It is now and again perplexing just to always be freely giving tips and tricks which usually some others may have been making money from. And now we fully understand we have got the writer to be grateful to for this. Most of the illustrations you’ve made, the simple site menu, the friendships you can make it possible to instill — it is most superb, and it is letting our son in addition to our family reason why this matter is exciting, which is quite fundamental. Thanks for all the pieces!

  4. 4
    air jordan

    I needed to create you this very small word to give many thanks over again with your extraordinary concepts you’ve shared at this time. This has been so surprisingly generous of people like you to grant unhampered exactly what a number of people could have made available for an electronic book to end up making some profit for themselves, principally now that you could possibly have tried it in case you decided. Those guidelines also worked to be the great way to fully grasp that other individuals have similar keenness like mine to know the truth a lot more in terms of this problem. I’m sure there are a lot more pleasurable opportunities ahead for people who take a look at your website.

  5. 5
    kyrie 5 shoes

    My wife and i ended up being delighted when Peter managed to finish off his inquiry through the ideas he grabbed out of your web page. It’s not at all simplistic just to choose to be handing out key points that many others could have been selling. We really figure out we now have the writer to give thanks to for that. The most important explanations you made, the straightforward site navigation, the relationships you help to promote — it’s got all impressive, and it’s aiding our son in addition to the family know that the issue is enjoyable, which is certainly extremely important. Many thanks for everything!

  6. 6
    yeezy shoes

    A lot of thanks for all your effort on this site. My niece really loves making time for investigation and it’s really obvious why. Almost all hear all relating to the lively form you make effective things via the blog and as well invigorate response from visitors about this subject matter plus our favorite princess is now being taught so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re doing a useful job.

  7. 7
    moncler

    I enjoy you because of your own efforts on this blog. Gloria takes pleasure in carrying out internet research and it is obvious why. We notice all about the dynamic tactic you convey very important tips by means of your website and even foster response from website visitors on the subject then my child is now understanding a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the year. Your performing a remarkable job.

  8. 8
    yeezy

    I needed to put you one little remark in order to thank you so much again for these nice guidelines you have contributed on this site. This is certainly surprisingly open-handed with you giving easily all a number of people could have marketed for an e-book in making some bucks for themselves, certainly given that you might well have done it if you desired. Those things in addition worked to be the fantastic way to be aware that the rest have the identical desire like my personal own to find out lots more with respect to this matter. I am sure there are some more enjoyable situations up front for those who start reading your website.

  9. 9
    cheap jordans

    I must show my appreciation to you for bailing me out of this situation. Right after checking through the internet and obtaining ways that were not pleasant, I thought my life was over. Living devoid of the approaches to the issues you’ve solved all through your main guideline is a crucial case, as well as the kind which might have badly affected my career if I hadn’t discovered your web page. Your personal ability and kindness in handling everything was priceless. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a solution like this. I can also now look ahead to my future. Thanks a lot very much for your high quality and amazing guide. I won’t think twice to refer your web site to anybody who needs and wants care on this subject.

  10. 10
    yeezy boost 350 v2

    I and also my guys appeared to be reading through the great key points found on your web page then at once I got a terrible suspicion I never thanked the web site owner for those techniques. All the people are already consequently excited to read through all of them and have in effect pretty much been having fun with them. We appreciate you genuinely very helpful and also for opting for such outstanding tips most people are really eager to learn about. My honest apologies for not saying thanks to earlier.

  11. 11
    adidas yeezy

    Thanks so much for providing individuals with a very special possiblity to read critical reviews from this blog. It is often so cool and as well , packed with a good time for me and my office peers to search your blog particularly 3 times in a week to learn the new stuff you have got. And indeed, I am at all times satisfied considering the incredible inspiring ideas served by you. Selected two points in this post are really the simplest we’ve had.

  12. 12
    curry shoes

    I simply wanted to thank you very much yet again. I do not know the things I could possibly have handled in the absence of the actual basics shown by you directly on this industry. It had been an absolute daunting crisis in my opinion, nevertheless encountering a new specialized technique you treated the issue forced me to cry with fulfillment. Now i’m thankful for this service and in addition hope that you know what an amazing job that you’re accomplishing educating people today through your blog. Probably you haven’t come across any of us.

  13. 13
    off white clothing

    Thanks so much for providing individuals with remarkably remarkable opportunity to read in detail from this site. It’s usually so beneficial and full of a lot of fun for me personally and my office mates to visit your site a minimum of 3 times a week to read through the fresh secrets you have got. And indeed, I am just certainly happy for the spectacular principles you serve. Selected two areas in this article are particularly the most suitable we have all ever had.

  14. 14
    yeezy boost 350 v2

    A lot of thanks for all your valuable hard work on this site. My daughter take interest in working on investigation and it is easy to understand why. Most of us learn all concerning the compelling ways you convey both useful and interesting steps by means of this blog and as well improve response from the others on that subject while our own daughter is truly learning a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You are always doing a really good job.

  15. 15
    off white nike

    I as well as my pals have already been following the great secrets on your website then before long I got a horrible feeling I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. All the young men came absolutely thrilled to study all of them and have in effect pretty much been taking pleasure in those things. Appreciate your indeed being very kind and then for pick out such superb subject areas most people are really desperate to learn about. My honest regret for not expressing appreciation to earlier.

Добавить комментарий

Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован.